Jaarlijkse Vergadering

2020

Zondag 3 mei 2020    SFWORLDDAY Dag 1
Oplossingsgericht werken als paardenmiddel

'Open-stal-dag' met oplossingsgerichte paardencoachen die ons vol enthousiasme de paardenkracht laten voelen. Oplossingsgericht de teugels in handen houden met de voeten stevig op de grond.
Coaching, therapie, counseling, begeleiden of nieuwe vaardigheden leren: voor de paarden maakt het geen verschil. Wat werkt? Duidelijke communicatie en weten wat je wél wil. Puur oplossingsgericht!

West-Vlaanderen
Katy Bartels, Het Gesprek, Pinstraat 2 Oedelem    11 - 18 uur
Veerle Van Hecke, Coaching met lef, Citroenstraat 14C Beernem    14 - 18 uur
Oost-Vlaanderen
Caroline Brackenier, Equi Libre, samen met Marijke Yserbyt, Geraardsbergsesteenweg 261 Oosterzele-Balegem    14 - 18 uur
Evelien Vanluchene, Equitherapie,   samen met Bob Magerman en Valérie Frigne, Toleindestraat 172 Beervelde     14 - 18 uur
Antwerpen
Wendy Van den Bulcke, Equioa, Kampangestraat 4 Balen  11 - 18 uur
Limburg
Ann Coolen, Coachinella, in samenwerking met Elke Gybels en Rik Prenen, De Content, Bergerstraat 40 Neeroeteren    11 - 17 uur

Meer info
Het boek Verbindende Duidelijkheid van Wendy Van den Bulcke.
Een krantartikel en het eindwerk voor het Korzybski Instituut van Caroline Brackenier: De paarden en ik, een deel van de oplossing.
Het E-book Natural horsemanship op de website en het eindwerk 'Blij met mezelf' van Evelien Vanluchene. 
Jaaropleiding oplossingsgericht met paarden bij Katy Bartels (groep of jaar) of Eveline Vanluchene (folder)

 

Maandag 4 mei 2020    Oplossingsgericht werkT. Het Verschil. Dag 2       
 
Inschrijvingsformulier     Of stuur een mailtje met uw gegevens naar info [at] vvdo.be

Livestream mogelijkheden dus oplossingen kunnen gecreëerd worden...

Wat maakt de oplossingsgerichte aanpak anders?
Wat is het verschil oplossingsgericht te werken, te teamen, herbronnen of begeleid worden?
Hoe heeft het Brugs Model effect op wat je niet meer doet, of net wel? Wat is essentieel anders?
Hoe heeft het oplossingsgericht werken inzicht gebracht in wat werkt, niet enkel met het toepassen van oplossingsgerichte technieken, eerder het oplossingsgericht groeien als coach of therapeut om uiteindelijk oplossingsgericht te ZIJN.
Eerst is er een korte voorstelling van de essentie van de workshops en daarna duiken we tweemaal in de verdieping van wat werkt. Gastheren Anton en Geert zorgen voor de bijpassen, de verbindende kracht. Het traditionele savoureren gebeurt op de receptie daarna.

Zoek de zes verschillen, de workshops.
1. Adi Van den Brande  (Sylvie Carette, Kathleen Peeters)
Hoogbegaafd en autismediagnose. - Het lampje

Complexe combinaties, dubbeldiagnoses, hoe daarmee aan de slag gaan als begeleider?
Adi leerde recent de oplossingsgerichte aanpak kennen. Sylvie en Kathleen zijn al jarenlang oplossingsgericht deskundigen in het begeleiden van mensen met een autismediagnose.
Wat maakt het verschil voor Adi nu een oplossingsgerichte blik er bij komt?  En hoe hou je het vol in die onbekende wereld van een hoogbegaafd autistisch brein? Welke keuzes maak je?

2. Nathalie Janssens de Bisthoven, Anne-Catherine De Bruyn
En-vie, eetstoornissen als deur naar een authentieker en vrijer leven. - Nathalie JDB

In deze workshop wordt de kracht van oplossingsgericht werken in de praktijk van eetstoornissen toegelicht door twee ervaringsdeskundige en oplossingsgerichte therapeuten. Die kracht zit hem precies in het de-problematiseren en de-stigmatiseren van de eetstoornis en deze vooral te begrijpen als een uitnodiging naar meer transparantie, authenticiteit en zin. Dit (het niet vervallen in probleemfocus) blijkt vaak een uitdaging in de context van een eetstoornis, waar het 'probleem' ook fysisch 'dringend' en risicovol is. Maar net in die vertrouwende, holistische en liefdevolle aanpak ligt de sleutel tot genezen. Hoe dat werkt ontdek je tijdens deze workshop, die vertrekt vanuit het boek En-vie, geschreven door Nathalie Janssens de Bisthoven.

3. Liselotte Baeijaert   ILFARO   Oplossingsgericht aan de slag met mind en body voor het creëren van een veilige setting, open aanwezigheid en een betere afstemming met je klanten.
Een succesvolle oplossingsgerichte coach of therapeut doet meer dan slimme vragen stellen. Hij/Zij zorgt er voor in een optimale staat te zijn om de kans op een goede afstemming te verhogen. De kwaliteit van aanwezigheid is immers één van de grootste voorspellende factoren voor een succesvolle coaching of therapie! In deze sessie onderzoeken we de correlatie tussen body en mind en gaan we aan de slag met een aantal praktische, diepwerkende en ook speelse oefeningen die ons helpen om in de beste staat aanwezig te zijn bij onze klanten.
Een inspirerende tekst van Liselotte vind je hier

4. Chris Aertsen en Lily Deforce    ILFARO
De magie van ‘eerst geloven en dan zien': over de kracht van positieve aannames.
In het oplossingsgericht werken wordt er veel aandacht besteed aan positieve aannames. We gaan er van uit dat mensen veerkrachtig zijn, bij willen dragen tot het goede, coöperatief zijn, betekenisvol willen zijn in hun leven en werk, volwaardig zijn, om kunnen gaan met verandering enz. Net deze aannames verrichten wonderen.
Wat gebeurt er als je gevangenen behandelt als mensen die willen bijdragen tot de samenleving? Wat gebeurt er als je studenten benadert als getalenteerde jongeren? Wat gebeurt er als je medewerkers 100% vertrouwen geeft? Rutger Bregman onderbouwt in zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ hoe positieve aannames een enorme impact hebben op mens en samenleving. Voor Lily en Chris staat het vast dat positieve veronderstellingen een belangrijke sleutel zijn tot succesvolle verandering. Ze brengen enkele inspirerende onderzoeksresultaten uit het boek. In de workshop verkennen ze samen met de deelnemers de kracht van positieve aannames als je werkt met organisaties en/of teams.
Even proeven met deze blog.

5. Myriam Le Fevere de Ten Hove     KORZYBSKI INSTITUUT
Het Brugs Model.  Wat is het niet, wat is het wel?

Misverstanden, trucjes, altijd wondervragen stellen met een schaalvraag daarna, emotie-taboe?  Wat is het weer dat je zeker niet mag doen?  Bestaat dit wel in het Brugs Model? 
Klinkt op het eerste gehoor niet helemaal oplossingsgericht, want is ‘wat niet’.
En toch kan je beter ‘een verschil’ maken als je zowel de niet’s als de wel’s bekijkt. En een verschil maken is essentieel om dingen te begrijpen. Nuttig dus, en zo helemaal solution-focused.

6. Erwin De Bisscop, Sébastien Vernieuwe    KORZYBSKI INSTITUUT/ THEPCO
Gamen, social media & verslavende relaties. Relaties in verslaving.

Gamen, social media, grensoverschrijdende of heftige relaties, alcohol- en middelenverslaving: elke leeftijd heeft zijn uitdagende acties of gewoontes. Meerdere tegelijk. De oplossingsgerichte blik hierop geeft weer ruimte om andere keuzes te kunnen maken, wat het onderwerp van de verslaving ook is. Welke relatie je ook aanging. De creativiteit van Erwin en Sébastien neemt je mee naar onverwachte wendingen en zoete mogelijkheden die praline-therapieën overstijgen tot culinaire geneugten. Reëel of virtueel, zolang het naar jouw wens is.

Inschrijven & informatie
Maandag 4 mei, Clemenspoort Gent.   9.00 uur ontvangst, start 9.30 uur.
Vanaf 17 uur is er een afsluitende receptie voor wie zich vooraf inschrijft.
Boekenbeurs voor oplossingsgerichte uitgaves: neem contact op via info [at] vvdo.be

Het inschrijvingsformulier vind je hier. Mail het naar en/of contacteer info [at] vvdo.be bij vragen. Of stuur een bericht met deze info: 
Broodlunch: verrassing – vegetarisch – lactosevrij: voorkeur doorgeven (drank is inbegrepen)
Ik blijf voor de receptie  JA of NEE 
Leden VVDO 40€ / nog-niet-leden 80€.   Rekeningnummer VVDOvzw  BE85 0688 9472 5906  met vermelding Naam en Voornaam, OGwerkT 4 mei
Lidmaatschap  VVDOvzw, beroepsvereniging voor oplossingsgericht deskundigen.

Hoe het oplossingsgericht model mij persoonlijk geholpen heeft, nog steeds helpt in wat ik dagelijks doe, in hoe ik leef. Het antwoord hierop mag je uitschrijven of in een quote gieten, in beeld uitdrukken of in een éénminuutvideo doorsturen naar info [at] vvdo.be.

Op die dag zullen foto’s en video-opnames gemaakt worden. Wie liever niet in beeld komt, meld dit vooraf per mail aan info [at] vvdo.be en neemt contact op met de onthaalverantwoordelijke die ochtend van 4 mei om af te spreken welke plaats opnamevrij gemaakt is.
 

Vrijdag 19 juni 2020        VVDO nodigt uit… 

Nathalie Janssens de Bisthoven en Anne-Catherine De Bruyn
En-vie, een holistische en oplossingsgerichte aanpak van eetstoornissen
SFX, Spaanse Loskaai 1, Brugge, 9.30 - 17 uur

Tijdens deze studiedag wordt stilgestaan bij de vaak complexe en uitdagende problematiek van eetstoornissen. OG therapeuten en tevens ervaringsdeskundigen in de materie Nathalie Janssens de Bisthoven en Anne-Catherine De Bruyn delen hun inmiddels jarenlange ervaring in het succesvol begeleiden en genezen van eetstoornissen. Wat werkt er, wat werkt er niet?
Oplossingsgericht werken is daarin een cruciale sleutel gebleken, alsook een integrale, hoopvolle en liefdevolle benadering van de cliënt.

Er zal een breed kader worden geschetst waarin eetstoornissen en hun ontstaan kunnen worden begrepen, alsook de reden waarom eetstoornissen vandaag de dag zo alomtegenwoordig lijken te zijn. Binnen dat kader worden ook concrete modellen en tools aangereikt die kunnen worden toegepast in de begeleiding van eetstoornissen. Tenslotte zal er ook uitvoerig worden stilgestaan bij specifieke cases. De deelnemers worden dan ook uitgenodigd zelf cases aan te brengen.

De kaders, perspectieven en tools aangereikt tijdens de studiedag vertrekken grotendeels vanuit het boek En-vie dat door Nathalie Janssens de Bisthoven werd geschreven. Wie het boek op voorhand wil lezen kan terecht op de website van Nathalie. Het boek zal tijdens de studiedag worden verkocht.

Inschrijven  stuur een mail met naam + voornaam van wie komt naar info@vvdo. (En dit e-mailadres wordt gecontacteerd indien bijkomende informatie volgt) 
Overschrijving   van 60 euro (VVDO lid) of 90 euro (nog-niet-VVDO lid)
op rekeningnummer VVDOvzw  BE 85 0688 9472 5906, Rooms-hofstraat 9, 9320 Erembodegem
Met vermelding Naam en Voornaam, 19 juni Envie.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zaterdag 8 februari 2020 is er algemene vergadering met Energizer in SFX Brugge, Back to the Roots met Erwin De Bisscop en Myriam Le Fevere de Ten Hove naar de essentie en het ontstaan van het Brugs Model.
 

2019

Op 30 november is er een nieuwe Energizer in Antwerpen, Back to the Roots met Myriam Le Fevere de Ten Hove in enthousiaste modus over het Brugs Model in essentie. energizer ochtend november 2019.pdf

Op 5 oktober 2019 nemen we afscheid van Dr. Luc Isebaert, die op 30 september 2019 overleden is. De homilie van Dr. Dirk Dewachter vind je onderaan deze pagina: https://www.vvdo.be/historiek

Op 28 september is er de jaarlijkse diploma-uitreiking van het Korzybski Instituut 

Op 3 mei 2019 vindt de eerste Solution-Focused World Day plaats.
We gaan aan tafel met oplossingsgerichte ervaringsdeskundigen die ons een dag vol inspiratie aanbieden over aan tafel gaan met jezelf, inspiratietafels van organisaties en een wereldtafel met focus op de klimaatuitdagingen.
Locatie:
Clemenspoort, Overwale 3/1, 9000 Gent, Belgium
VVDO, met enthousiaste samenwerking van Ilfaro.

Op 25 januari 2019 Algemene Vergadering met uitwerken van de plannen voor het nieuwe jaar. 

2018

LEDENDAG EN DIPLOMA'S zaterdag 29 september 2018 met uitreiking GOUDEN ALFRED aan Dr Luc Isebaert voor zijn levenswerk samen met het Korzybski-team.

Energizer op zaterdag 23 juni (Brugge) en zaterdag 1 december (Antwerpen) over 'Bringing SF to the GP'. 

De jaarlijkse algemene vergadering  was op zaterdag 27 januari 2018. Het verslag van de cijfers en activiteiten van het vorig jaar vindt u bij het ledenaanbod.

2017

LEDENDAG  zaterdag 21 oktober 2017 

Met  diploma-uitreiking van de vierdejaars van het Korzybski-instituut, en voorstelling van vier eindwerken: Anneke Van Hoecke met Zelfzorg voor therapeuten en hulpverleners, Hetty Cornelis met het OPK-model (onderzoeken, proberen, kiezen), Daniëlle Teheux met Bloei en groei ouderschapsmodel en tenslotte Katrien Smeets over daderhulpverlening. 

De Alfred gaat dit jaar naar ILFARO, die al 10 jaar lang het beste van zichzelf geeft en het oplossingsgerichte verspreidt over Vlaanderen, met uitbreiding naar de hele wereld. 
In de namiddag was er keuze tussen 2 workshops
A. Hoe spreek ik artsen aan? Creatieve communicatie - met Myriam Le Fevere, Dirk Quagebeur en Christel Smedts
B. Visie-ontwikkeling. Alle mogelijkheden zijn er - met Dario Zicari & Agnes Boedt
Wie met één van die onderwerpen aan de slag wil als eindwerk, neem contact op met info [at] vvdo.be
Een Blogverslag van deze dag staat op deze website links-onder bij VVDOblog. 

Op 21 januari 2017 was er een algemene vergadering om de nieuwe bestuursleden te benoemen en de statuten van de vzw goed te keuren. Het verslag van deze vergadering wordt ter beschikking gesteld in het gedeelte van het ledenaanbod.
 

2016

LEDENDAG EN DIPLOMA'S

Op 26 november 2016 was er de ledendag met aandacht voor de afgestudeerden en uitreiking van de Alfred. 
De Alfred van dit jaar gaat naar Zorgbureau Talent, Marc Keulen en Marc Heijnen, voor hun bijzonder organisatietalent en toegewijd hart. Met Zorgbureau Talent en restaurant Talentino bewijzen zij de kracht die schuilt in oplossingsgericht werken.  http://www.talentonline.nl/

Het verslag van de vergadering met voorstelling van enkele vernieuwende toepassingsgebieden, vind je hier   https://vvdoblog.wordpress.com/2016/11/28/thuiskomen-en-tegelijk-ontdekken/


2015

ALGEMENE VERGADERING EN LEDENDAG

Op 7 november 2015 was er de jaarlijkse algemene vergadering met voorstelling van afstudeerwerken. 
De Alfred ging naar het landelijk project TEJO waar jongeren anoniem en gratis, kortdurende en oplossingsgerichte gesprekken krijgen.    vzw. http://www.tejo.be/
Erwin De Bisscop kreeg de Lifetime Achievement Award voor zijn inzet en steun voor de POC (Poliklinisch ontwenningscentrum in Brugge). 


2014 

ALGEMENE VERGADERING EN LEDENDAG

Op zaterdag 18 oktober 2014 hadden we onze jaarlijkse vergadering. Leden krijgen hier toegang tot het verslag. Er werden enkele interessante projecten voorgesteld: 

Anne-Marie Frisque kreeg de Alfred voor haar verdienstelijk werk in het oplossingsgerichte werk bekendbaar te maken bij de huisartsen en de uitbouw van het stresslabo. Meer uitleg vindt u hier:stresslabo.doc

Kathleen Peeters gaf uitleg over haar nieuwste boek: “Autisme Vooruit”bij uitgeverij Lannoo 
Er zijn tal van theorieën over autisme, maar inzicht in de aard van de problemen betekent daarom nog niet dat je de oplossing kent. In de praktijk moeten veel begeleiders, familieleden en professionelen vaak zelf de weg zoeken in wat werkt voor hen in de omgang met mensen met autisme. Vandaar dit boek: een duidelijke gids in 101 tips om samen met mensen met autisme op weg te gaan. Een geruststelling voor zij die even vastzitten, een duwtje in de rug voor wie aarzelt.

Chris Van Dam, en Els Froyen en Evelien Dobbelaere ontwikkelden een educatieve map om complimenten te leren geven en ontvangen voor leerkrachten en een vriendenboekje: “een pluim voor mij”  (ism Ketnet, uitgeverij Abimo). De werkboekjes zijn op de boekenbeurs, online of in de Standaard boekhandel beschikbaar voor slechts 7,50 euro.

Els Mattelin en Hannelore Vockaert schreven een handleiding om oplossingsgericht te werken met mensen met autisme

Kelley Devos en Wouter Vindevogel hebben filmpjes gemaakt over oplossingsgerichte traumabehandeling. Deze worden binnenkort ter beschikking gesteld onder de video-afdeling van de leden.

Anton Stellamans gaf een ludieke presentatie over existentiële vragen, geïnspireerd door zijn vriend Bjorn:

  • Wat ben jij aan het doen om de oplossingsgerichte cultuur te verspreiden in je omgeving?
  • Wat helpt om dat verschil te maken
  • Hoe kunnen anderen bijdragen om dat verschil groter te maken


2013

De Alfred gaat naar Mijn Kwartier, het online oplossingsgerichte programma dat mensen helpt de eerste stappen te zetten naar herstel. Wachten op hulp hoeft niet meer, op elk ogenblik kan er mee gestart worden. Spanning, burnout depressie, hyperventilatie en angst vanuit je woonkamer overwinnen.     https://www.mijnkwartier.be/


2012 OPSTARTVERGADERING

De allereerste Alfred gaat naar VZW Touché.  Marjan Gryson en Veerle De Waele hebben dit (h)eerlijke project opgestart om oplossingsgericht agressie als veerkracht te zien bij gedetineerden, tijdens hun verblijf in de gevangenis van Oudenaarde en daarna. Een initiatief met hoog maatschappelijk belang.          http://www.vzwtouche.be
Rosane Cauwe krijgt de Gouden Alfred voor haar jarenlange verdienstelijke ondersteuning van het Korzybksi Instituut en de oplossingsgerichte gemeenschap.